Ser mig som målare i första hand. Tre tekniker har följt mig sedan slutet av 1970-talet då jag trevande försökte komma underfund med oljemåleriet. Akvarellen var den teknik jag först kände mig bekväm med. Min debut i Kalmar 1981 bestod enbart av akvareller målade från skogen den sommaren. Temperan öppnade vägen till oljemåleriet där jag under ett antal år provade mig fram. Bildens form avgjordes ofta av de verktyg jag använde mig av. Mitten av 80-talet gick jag upp i större format. Det gav uttryck i en förenklad form och strängare färghållning. Men trogen formen är jag inte. Ser mig mer som en “växelverkare”, där varje period av måleri ger en öppning och utmaning för något nytt. Ifrån realism till en mera bunden konkret form är ingen oväntad vändning för mig och där befinner jag mig fortfarande…
I början av 1980-talet var den engelske målaren William Turner den jag såg upp till. Han blev också orsaken till att jag valde oljemåleriet vid den tiden. Hans expressiva måleri påverkade mig och det var i Turners fotspår med hans olika vaxmedier som jag blandade och provade mig fram. Skiktmåleriets kod var vad jag sökte: tunna lasurer i flera lager på duken.
Akvarellen den teknik som kanske av slumpen, eller brist på oljefärg, blev till akvarellens fördel. Tekniken är direkt och spontan vilket passar mig. Akvarellen kräver koncentration och beslutsamhet; processen är ständigt papperets förmåga att absorbera och bibehålla den fukt som krävs under målningen – en balansgång beroende på temperatur och luftfuktighet.
Temperan är en av de äldsta måleriteknikerna. Medeltidens altarskåp med dess skulpturer målades med äggulan som bindemedel. Senare har olika recept utvecklats beroende på bildens utförande. Temperan blev början för mig att bygga upp grunderna i en kommande oljemålning. Temperans fördelar är att den torkar fort. Valet av bindemedel: från äggvita vid tunna lasurer till enbart gulan blandad med en styv olja ger temperan många möjligheter. Målad på grundad kartong passar den mitt arbetssätt. Samtliga bilder under TEMPERA är utförda så. Några enbart med palettkniv.