Målningen av Ingmar Bergman


Målningen av Ingmar Bergman i röd arbetsjacka kom till under jan-febr. I år 2018 firas hans 100 – årsdag. Det var anledningen till att jag beslöt mig måla hans porträtt.

Bergman har väl inte undgått någon, på gott eller ont under hans verksamma tid. För mig kom avgörandet när han satte upp pjäsen Markisinnan de Sade på Dramaten 1989. Den berörde mig på djupet. Scenografin, färgerna och skådespelarnas dräkter. Varenda scen brändes in i mig och ännu  idag kan jag återkalla den makalösa föreställningen. Min färgsättning i målningen är ett återsken från den.

Att måla hans porträtt har sedan dess blivit alltmer angeläget och nu jubileumsåret skulle det ske. Jag ville ha en bild som inte figurerat i media. Av fotografen Bernt-Ola Falck fick jag löfte att använda den bild jag hade sökt. En profilbild, tagen under en paus av Bergmans Bildmakarna på Dramaten 1999.

Målningen är lämnad till Dramaten med teaterchefens bifall. Det är min önskan att den för evigt kommer att hängas på den teater Ingmar Bergman älskade.

Formatet på målningen är 90 x 115 cm. Tekniken är olja.