Il Cardinale, screentryck

Under några veckor i somras gjorde jag ett antal screentryck via schbloner som jag skar ut i stabila plastark.”Il Cardinale” kom till av en slump. Vid ett stort textiltryck för Liber AB199, lades skyddspapper på otryckta ytor i duken. Dessa papper fick alla dukens färger. När trycket var klart fanns den klart lysande röda näsan. Först nu 22 år senare använder jag “slumpen” till ett grafiskt blad. Il Cardinale har 7 färger,  d v s lika många schabloner. För att inte screenfärgen ska “krypa” under den, spraylimma ja ett tunt skikt vilket gör schablonen säker. Färgen “stöpplas” med rakskurna, täta borstar i olika storlekar. Denna teknik har jag använt mig av för mina julkort som jag började med 1993 när familjen flyttade till Stureby utanför Stockholm.

“An unexpected visitor” har sitt ursprung i en oljemålning med titeln “Blackarmed”, den inköptes av Sveriges Radio 1996. Ofta använder jag tidigare verk i andra tekniker alltmer.

“Der blue reiter” har sitt ursprung i ett pussel jag köpte till mina barn. Det skulle kastas, när jag såg en ryttare och en smula av en tänkbar häst, behöll jag bitarna, lade till och drog ifrån. Den som betrakta bilden avgör om jag lyckats.